Πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Ένα διαζύγιο, ακόμη και το πιο φιλικό, δεν είναι εύκολο για κανένα μέλος της οικoγένειας.

Και η ευθύνη για να είναι ομαλή και ήρεμη, η μετάβαση στην καινούργια οικογενειακή κατάσταση, μοιράζεται και στους δυο γονείς.

Τα Χριστούγεννα είναι στο μυαλό μας, καταγεγρεμμένα ως μια οικογενειακή γιορτή και έτσι η πρώτη χρονιά μετά το διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει σύγχηση και ανησυχία στο παιδί. Το παιδί ακόμα και αν γνωρίζει την οικογενειακή κατάσταση, πολλές φορές δείχνει ότι επιθυμεί, έστω και στις γιορτές να είναι πάλι όλοι μάζι. Κάτι, που το ζευγάρι ξέρει ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει, το αποφεύγει, και μάλιστα γνωρίζει ότι και άν άκομα και οι ίδιοι οι γονείς πιεστούν, εκ των προτέρων θα είναι αποτυχία.

  • Ακολουθούν κάποιες χρήσιμές συμβουλές για να περάσετε πιο ήπια και ήρεμα τις γιορτές χωριστά.
    Ανάλογα με την ηλικία του μικρού σας, δείξε του πώς καταλαβαίνεις και συμμερίζεσαι τις ανησυχίες και τη θλίψη του. Εξηγησέ του όμως πως το διαζύγιο ήταν μια επιλογή που σε βάθος χρόνου θα είναι θετική γοα όλους σας, στην οικογένεια. Οι γιορτές όπως και οι άλλες αργίες και οικογενειακές ημέρες θα είναι από δω και πέρα διαφορετικές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι καλύτερες ούτε χειρότερες.
  • Προσπάθησε να μην αποκλείσεις τον πατέρα του παιδιού από τις συζητήσεις που κάνετε με το παιδί για το πώς θα περάσετε αυτές τις γιορτινές μέρες. Πες του για παράδειγμα “την Παραμονή και τη μέρα των Χριστουγέννων θα φάμε στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς και θα είσαι μαζί με τα ξαδέλφια σου, και συμφωνήσαμε με τον μπαμπά να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο που θα σας αρέσει πολύ και το βράδυ θα μείνεις μαζί του στο καινούργιο σπίτι και την άλλη μέρα θα σε περιμένουν οι άλλοι παππούδες για να σου δώσουν τα δώρα τους!”. ‘Οποιο και έαν είναι το πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας τα σχέδια του μαπαμπά, στη συζήτηση, περνάς το μήνυμα στο παιδί, ότι παρά το διαζύγιο συνεργάζεστε σαν γονείς και ενδιαφέρεστε από κοινού για αυτό.
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.