Backstage24.gr
Ψυχολογία ψυχολογικά

Ψυχολογική Θεραπεία με Εικονική Πραγματικότητα: Virtual Reality Therapy

Virtual Reality Therapy

«Η Α. φοβάται να μπει στο ασανσέρ και θα μου πείτε «σιγά τον φόβο, πάει κ από τις σκάλες». Δυστυχώς από τις σκάλες είναι μάλλον κουραστικό να ανεβαίνει και να κατεβαίνει 2 φορές την ημέρα 5 πατώματα για να πάει στη δουλειά της. Έτσι ήρθε για να κάνει θεραπεία κλειστοφοβίας με Εικονική Πραγματικότητα. Οκτώ συναντήσεις χρειάστηκαν για να αντιμετωπίσει τον φόβο της, που όπως αποκαλύφτηκε δεν περιοριζόταν μόνο στα ασανσέρ αλλά σε όλους τους κατά την γνώμη της «κλειστούς χώρους» συμπεριλαμβανομένου και του κινηματογράφου, θεάτρου κα.».

Ψυχολογικές θεραπείες με χρήση εικονικής πραγματικότητας αποδεικνύονται όλο και πιο αποτελεσματικές, κυρίως σε άτομα που παρουσιάζουν συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα, όπως φοβίες (κοινωνική φοβία, κλειστοφοβία, φοβία για το αεροπλάνο, ακροφοβία, αγοραφοβία και φόβος οδήγησης), διαταραχές σίτισης, μετατραυματικό στρες και διαταραχή πανικού.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συμπόσιο Ιατρικής και Εικονικής πραγματικότητας στην Καλιφόρνια πριν λίγο καιρό και όλα δείχνουν ότι το μέλλον είναι «τώρα». Το συμπέρασμα είναι ότι χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό είδος θεραπευτικής προσέγγισης για συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα δηλαδή η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστών φέρνει τελικά θετικά αποτελέσματα.

Στη θεραπεία με χρήση Εικονικής Πραγματικότητας, π.χ. στη φοβία για τα αεροπλάνα, ο θεραπευτής δεν χρειάζεται να οδηγήσει τον θεραπευόμενο σε έναν εξομοιωτή αεροπλάνου, ούτε να ταξιδέψει μαζί του αεροπορικώς. Αντιθέτως, όλα γίνονται στα γραφείο του μέσω του υπολογιστή. Αφού συνδέσει τον θεραπευόμενο με το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας, τον «μεταφέρει» στο περιβάλλον του αεροδρομίου και σταδιακά στο περιβάλλον του αεροπλάνου, όπου ο θεραπευόμενος, σε κάθε συνεδρία, θα βιώσει την προετοιμασία του αεροπορικού ταξιδιού από το σπίτι, φτιάχνοντας την βαλίτσα του, μετά στο ταξί πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο, το check in, την απογείωση, την πτήση και την προσγείωση, έχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία πτήσης, όμοια με αληθινή. Παράλληλα, ο θεραπευτής μετρά τα επίπεδα του stress και παρατηρεί που ακριβώς είναι το πρόβλημα. Εκτός από το εικονικό ταξίδι ο θεραπευτής θα δώσει τα κατάλληλα ερωτηματολόγια, τα οποία μετρήσουν τη φοβία, αλλά και το άγχος του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ψυχο-εκπαίδευση και μάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους.

Οι συνεδρίες γίνονται από επαγγελματίες κλινικούς ψυχολόγους, εκπαιδευόμενους σε προγράμματα γνωσιακής, συμπεριφορικής και εικονικής θεραπείας και δίνεται

έμφαση στις αντιδράσεις του ατόμου, όταν αυτό βρίσκεται σε εικονικό περιβάλλον. Αλλά και οι φυσικές του λειτουργίες του, όπως η συμπεριφορά του ασθενή, ο καρδιακός ρυθμός, η εγκεφαλική δραστηριότητα, ο αναπνευστικός ρυθμός, η θερμοκρασία κ.ά. παρακολουθούνται και καταγράφονται.

Οι θεραπείες αυτές είναι σύντομες 8-10 συνεδρίες και οικονομικά προσιτές στο ευρύ κοινό. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία και στις φοβίες, κάνει θαύματα!

Related posts

Εποχική Κατάθλιψη

supervisor

Σοκολάτα: Η Αντικαταθλιπτική Λιχουδιά

Αναστάσης Δαφνής

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση;

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live