Backstage24.gr
Ταξίδια

Σαμοθράκη: Το νησί που κρύβει το Φεγγάρι!

Στο πρώτο άκουσμα του ονόματος του νησιού, στο μυαλό μας διαγράφεται η Νίκη της Σαμοθράκης και τα Καβείρια Μυστήρια, που λάμβαναν χώρα στο νησί κατά την αρχαιότητα. Σήμερα όμως, το νησί αποτελεί ένα τουριστικό και όχι μόνο προορισμό.

samothraki2
Η ιδιαιτερότητα της Σαμοθράκης οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα.

Ένας τόπος που δεν μπορείς παρά να τον ερωτευτείς

samothraki10

Με το που φτάσετε στο νησί, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι το Σάος, το επιβλητικό βουνό, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Φεγγάρι, καθώς, όπως λένε, είναι τόσο ψηλό που συχνά κρύβει το φεγγάρι. Άλλωστε, το όνομα Σάος σημαίνει «ψηλή Θράκη».

Αφού πατήσετε το πόδι σας στο νησί, σχεδόν αυτόματα ξεκινάει και η περιπλάνησή σας στις ομορφιές του. Η Καμαριώτισσα που αποτελεί το λιμάνι και το κέντρο της Σαμοθράκης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημεία του που πρέπει να επισκεφθείτε.
samothraki7
Το μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον για τον αληθινό περιηγητή παρουσιάζει η Χώρα της Σαμοθράκης, όπου η γραφικότητα του οικισμού δεν έχει αλλοιωθεί από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση. Όταν θα περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα γραφικά διώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές θα διαπιστώσετε ότι ακόμη κι αυτή η πολύ θετική πρώτη εντύπωση την αδικεί, καθώς σε ορισμένα σημεία της το παραδοσιακό στοιχείο σε κάνει να χάνεσαι.

samothraki6

Σε κεντρικό σημείο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Κοίμησης της Θεοτόκουπου χτίστηκε το 1875 και φιλοξενεί τις κάρες πέντε αγίων μαρτύρων της Σαμοθράκης. Αξίζει επίσης να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο που μέρος του στεγάζεται σε ένα όμορφα ανακαινισμένο κτίριο και το υπόλοιπο στο κτίριο του Δημαρχείου. Στην άκρη της Χώρας είναι χτισμένο το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της, ο μεσαιωνικός πύργος των Γκατιλούτσι, απ΄όπου η θέα κόβει την ανάσα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα Θέρμα ή Λουτρά, τα οποία είναι πνιγμένα στα πλατάνια και τις καστανιές. Εδώ είναι και οι περίφημες θειούχες ιαματικές πηγές. Με μια περιήγηση στη γύρω περιοχή, θα δείτε λιμνούλες και ποταμάκια σε ροή από τις κορυφές του Σάος μέχρι τη θάλασσα. Για εσάς που είστε της φύσης, να σας πούμε ότι εδώ θα βρείτε και τα δύο δημοτικά κάμπινγκ του νησιού. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, καθώς θα κινείστε ανατολικά, θα βρείτε το Ρέμα του Φονιά, στις εκβολές του οποίου είναι χτισμένο ένα από τα τρία κάστρα των Κατελούτσι.

samothraki5

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης – Ιερό των Μεγάλων Θεών

palaiopoli_iero_m_theon_06 (Custom)

Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και πρόκειται για την αρχαία Σαμοθράκη και το Ιερό των Καβείρων, του οποίου η σημασία ήταν εφάμιλλη των λατρευτικών κέντρων των Δελφών και της Ελευσίνας. Εδώ θα δείτε το πρόπυλο του Πτολεμαίου Βαέτου Φιλάδελφου, το Αρσινόειον, εντυπωσιακό κυκλικό κτίριο, ανάθημα της Πτολεμαίας βασίλισσας Αρσινόης, το ανάκτορο, την ιερή κατοικία, το ιερό, τον μαρμάρινο βωμό, το ελληνιστικό κτίριο, τη στοά και την κρήνη όπου βρισκόταν η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης και η οποία σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, και το ελληνιστικό θέατρο του 6ου π.χ. αιώνα.

Αρχαιολογικό Μουσείο 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Μουσείο της Παλαιόπολης χτίστηκε από την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή και φιλοξενεί ευρήματα από την ανασκαφή στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Ανάμεσα στα ευρήματα αυτά θα βρείτε την ανάγλυφη μαρμάρινη ζωφόρο του πρόπυλου του τεμένους, ένα συγκολλημένο ακέφαλο άγαλμα της Νίκης, κοσμήματα και ασημένια νομίσματα.

Παναγία Κριμνιώτισσα

samothraki13 (Custom)

Από τις 999 εκκλησίες που σύμφωνα με τους ντόπιους υπάρχουν στο νησί, αυτό εδώ το ξωκλήσι έχει την πιο εντυπωσιακή θέα. Βρίσκεται πάνω από την παραλία της Παχιάς Άμμου και διαθέτει παγκάκια για να απολαύσετε το αγνάντι.

Το άβατο της Σαμοθράκης

samothraki 13
Το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης δεν καλύπτει όλο το νησί και πολλές από τις ομορφιές του βρίσκονται ακριβώς εκεί, στο άβατο του νησιού, όπου οι άγριοι βράχοι δεν επέτρεψαν τη δημιουργία δρόμου. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις δύο πολύ γνωστές παραλίες, στον Κήπο και την Παχιά Άμμο. Για να μεταβείτε εκεί θα πάρετε το καραβάκι από τα Θέρμα για μία ολοήμερη εκδρομή, όπου θα δείτε την παραλία του Βάτου, τον καταρράκτη του Κρεμαστού, τον υψηλότερο (240 μ.) καταρράκτη που χύνεται από το κάθετο βουνό απευθείας στη θάλασσα και τους απίθανους γεωλογικούς σχηματισμούς που ονομάζονται της Γριάς τα Πανιά.
 

Παραλίες

samothraki12

Όταν βρείτε το δρόμο για τη θάλασσα, γιατί οι βάθρες είναι σειρήνες που σε κρατούν κοντά τους, οιΚήποι, στο τέρμα του δρόμου από το λιμάνι της Καμαριώτισσας προς τη βόρεια ακτογραμμή, είναι ασυζητητί η καλύτερη επιλογή για ηρεμία. Απλόχωρη, βοτσαλωτή και με υπέροχα γαλανά νερά. Ενδιάμεσα, βέβαια, θα έχετε αρκετές ευκαιρίες να απλώσετε την ψάθα σας, πάντα όμως πάνω στα βότσαλα: στην Παλαιόπολη, τους Καρυώτες, τα Θέρμα και το Φονιά. Οι φανατικοί της αμμουδιάς ορκίζονται στο όνομα της Παχιάς Άμμου. Αν σας ενοχλεί η δυνατή μουσική από το μπαράκι και η οργανωμένη φάση (ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβέρνα κλπ.), υπάρχουν εκατοντάδες μέτρα για απομόνωση στην αριστερή πλευρά της παραλίας. Στο δρόμο για την Παχιά Άμμο, υπάρχουν δύο ακόμα μεγάλες και ήσυχες παραλίες με κροκάλες: οι Μακρυλιές και το Λάκκωμα.

Γαστρονομία – τοπικά προϊόντα

samothraki8
Τι τραβάει η όρεξή σας; Ψάρι ή κατσικάκι; Γιατί εδώ το δεύτερο κερδίζει και με διαφορά! Θα το ξεκοκαλίσετε στο «Εξοχικό Κέντρο Σωτήρος», μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά, κοντά στη Χώρα, μαζί με τσιγεροσαρμάδες και αλανιάρικο κοτόπουλο, αλλά και στον «Παράδεισο» στον Προφήτη Ηλία. Περάστε και μία βόλτα από το «Περιβόλι τ’ Ουρανού» και από τη «Γριά Βάθρα»στα Θέρμα, που σερβίρουν και νοστιμότατα μαγειρευτά. Για φρέσκο ψάρι βουρ στην«Κληματαριά», στην Καμαριώτισσα, και μετά το μπάνιο στην Παχιά Άμμο οπωσδήποτε στο«Ακρογιάλι», στην παραλία στο Λάκκωμα. Στη Χώρα, το πρωί ξυπνάμε με χορταστικές στραπατσάδες και κρέπες στο «Στενάκι» και το βράδυ κλείνουμε με μαγειρευτά στο intellectuel«1900» στην πλατεία. Παρά το παράδοξο όνομά του, το μαγαζί «Πίσσα και πούπουλα» είναι ο πιο γλυκός σοκολατένιος πειρασμός σε ολόκληρο το Αιγαίο, πασπαλισμένος με ψιλοκομμένο καραμελωμένο αμύγδαλο και παγωτό από τον Έβρο!

Ζήτηστε το «Λευκό Πύργο» στη Χώρα, το παλιό καφενείο που κρατά ζωντανό κάθε καλοκαίρι ο Γιώργος, κι ας ξεχειμωνιάζει με τη γυναίκα του στο Μονπελιέ της Γαλλίας! Στο καφενεδάκι στο κάστρο δοκίμαστε μυζήθρα με μέλι. Μόλις πατήσετε το πόδι σας στην Καμαριώτισσα και αρχίσει η αναμονή του πλοίου για την επιστροφή, ραντεβού στη «Μελίτη» για σπιτικό μπισκότο, μελιτίνα με πορτοκάλι, λεμονόπιτα και μυρμηγκάτο. Στα Θέρμα, στο θρυλικό καφενείο, σερβίρουν γλυκά του κουταλιού, ενώ για τον τοπικό χασλαμά θα ανεβείτε στο «Ζαχαροπλαστείο της Ράνιας». Προμήθειες για το σπίτι σε γλυκά κουταλιού (πραούστι, καρυδάκι, κολοκύθι, σύκο), λικέρ και σπιτικά ζυμαρικά θα πάρετε από το Γυναικείο Αγροτοοικοτουριστικό Συνεταιρισμό «Αξιόκερσα», στην Καμαριώτισσα.

samothraki9
Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι η Σαμοθράκη δεν διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά αντίθετα υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές προσφορές στις οποίες μπορείτε να βρείτε και ακόμη καλύτερες τιμές!

Της Ευαγγελίας Αμπλιανίτη

πηγή: run-away.gr

Related posts

Δείτε ένα βίντεο από το μουσείο του σεξ στο Άμστερνταμ!

Αναστάσης Δαφνής

Πασχαλινές διακοπές στο IVY Club στο νησί των Σπετσών

editor

Κεφαλονιά, Κως και Χρυσή μέσα στα 10 καλύτερα «κρυμμένα» νησιά της Μεσογείου

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live