Backstage24.gr
Ταξίδια

Σκιάθος: Η μοναδικότητα προσωποποιημένη!

«Σκιάθος μου όμορφο νησί και πολιοπαινεμένο

Παπαδιαμάντης σε έκανε στο κόσμο ξακουσμένο.

Ασπρόνησο και Τζουγκριά, η Μάραγκος κι η Άρκος

αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν τη Σκιάθο.» 

Πού βρίσκεται αυτό το νησί;

Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό νησί στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτικά μίλια από το Βόλο και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου. Η έκταση του νησιού είναι 48 τ.χλμ.

Όσον αφορά τη μεταφορά μου στο νησί;

√ Αεροπλάνο από την Αθήνα

√ Καράβια, σκάφη, βάρκες (ιδιωτικά ή μη), ferry boat

√ ΚΤΕΛ, αυτοκίνητα, μηχανές

Γιατί να πάω;

Γιατί σε αυτό το μαγικό νησί, η διασκέδαση είναι ισάξια με τα αξιοθέατα και η τουριστική ζωή με «μοναστική». Δίνεται η δυνατότητα σε όλους να την επισκεφθούν, καθώς οι τιμές προσαρμόζονται ανάλογα με τη περίοδο και εντός του νησιού είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να βαρεθεί. Ας δούμε γιατί…

Ιστορία

skiathos8 (Custom)
Ζωή στο νησί καταγράφεται ήδη από τα Προϊστορικά χρόνια, περί τα 1100 π.Χ., ενώ να σημειωθεί ότι αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατακτητές στο πέρασμα των χρόνων, κυρίως λόγο της γεωγραφικής του θέσης. Η Σκιάθος έπαιξε κύριο ρόλο και σε άλλες περιόδους όπως τη Βυζαντινή, τη Τουρκοκρατία και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και η μοναδικότητα της έγκειται στο γεγονός ότι δέχτηκε πολλές και διαφορετικές επιρροές ανά τους αιώνες.

Σύγχρονη Σκιάθος

skiathos10
Η αρχιτεκτονική του νησιού έχει πολλά νεοκλασικά στοιχεία και επομένως περιβάλλεται από στενά δρομάκια τα οποία \ είναι φτιαγμένα από πέτρινες πλάκες.

Η πόλη της Σκιάθου είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Είναι κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο, σε έναν απάνεμο κόλπο που χωρίζει σε δύο μέρη το νησί Μπούρτζι. Πρόκειται για έναν σχετικά νέο οικισμό, χτισμένο το 1829-1830 στη θέση της αρχαίας πόλης, πάνω σε δύο λόφους που κείτονται στην άκρη της θάλασσας.

Μπούρτζι

mpourtzi (Custom) (2)
Το Μπούρτζι είναι μια μικρή χερσόνησος, η οποία χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου και κατά το παρελθόν ήταν φρούριο. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207 και ήταν περιτειχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες, ενώ δεξιά και αριστερά της πύλης είχε δύο στρογγυλούς πύργους. Δυστυχώς, το ύψος του τείχους είναι αδύνατον να προσδιοριστεί από τα σημερινά απομεινάρια του.

Σήμερα, το Μπούρτζι είναι πραγματικά ένας σπάνιος τόπος αναψυχής, κατάφυτος από πεύκα, πάντα δροσερός και με μαγευτική θέα. Από το παλιό φρούριο σώζονται λίγα υπολείμματα από τα τείχη, ενώ αριστερά και δεξιά του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο του παλιού σχολείου, διακρίνεται το σημείο όπου βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καθώς και η δεξαμενή του φρουρίου.

Κάστρο

kastro skiathos (Custom)
Γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών, οι Σκιαθίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη Σκιάθο και να ιδρύσουν την πόλη τους στο Κάστρο, μια χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού, η οποία ήταν ένα φυσικό φρούριο. Για να ενισχύσουν το φυσικό αυτό φρούριο, το έκλεισαν με τείχη διάσπαρτα με πολεμίστρες και κανόνια, τα οποία κυρίως προς την ξηρά, ήταν ισχυρότατα και πανύψηλα. Αναμφισβήτητα, το Κάστρο αποτελεί την πιο αξιόλογη τοποθεσία της Σκιάθου, αφού συνδυάζει την άγρια μεγαλειώδη φυσική ομορφιά, με την ιστορία που αφηγούνται μελαγχολικά τα ερειπωμένα απομεινάρια, μάρτυρες άλλων εποχών.

Σπίτι Παπαδιαμάντη

spiti papadiamanth skiathos (Custom)
Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στις 4 Μαρτίου του 1851 δεν υπάρχει σήμερα, καθώς πουλήθηκε και οι αγοραστές του το κατεδάφισαν. Ο Παπαδιαμάντης μεγάλωσε και πέθανε στο καινούριο σπίτι που έχτισε ο πατέρας του το 1860, όπως αναφέρει η εντοιχισμένη επιγραφή σε έναν από τους τοίχους του. Αυτό το σπίτι βρίσκεται 100 περίπου μέτρα από την ανατολική παραλία της πόλης, σε ένα στενό δρόμο που είναι αδιέξοδο και οι τουρίστες ανεβαίνουν στο σπίτι-μουσείο από μια εξωτερική ξύλινη σκάλα.

Μονή Ευαγγελίστριας

monh euaggelistrias (Custom)
Η κατασκευή του συγκροτήματος της Μονής ολοκληρώθηκε το 1806 και κατέστη το κυριότερο κέντρο των κολλυβάδων, τόσο κατά την διάρκεια της έριδος, όσο και τους μετέπειτα χρόνους. Το πνεύμα των κολλυβάδων επηρέασε έντονα την ζωή των κατοίκων της Σκιάθου, μεταξύ αυτών και του πιο αξιόλογου των Ελλήνων πεζογράφων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και του λογοτέχνη Αλέξανδρου Μωραϊτίδη.

Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών

triwn ierarxwn skiathos (Custom)
Η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών είναι βασιλική τρίκλιτη, χτισμένη το 1846. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και συγκεκριμένα κοντά στην θάλασσα. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει η εικόνα της Παναγιάς της Κουνίστρας , η οποία βρέθηκε το 1650. Είναι η προστάτιδα του νησιού και αποτελεί ιερό προσκύνημα τόσο για τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες του νησιού.

Εκκλησία Παναγία η Εικονίστρια

eikonistra (Custom)
Η Παναγία η Εικονίστρια είναι ο αγιότερος τόπος του νησιού, αφού εδώ βρέθηκε πριν από πολλά χρόνια, γύρω στο 1650, η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας. Το Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμάται στα Εισόδια, είναι εκκλησία μονόκλιτη, βασιλική με τρούλο και είναι κτίσμα του 17ου αιώνα. Όλη η Εκκλησία είναι αγιογραφημένη, όμως ο καπνός από τα πολλά κεριά έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Προτεινόμενες Παραλίες

megali ammos (Custom)
Μεγάλη άμμος: Το γαλαζοπράσινο της θάλασσας του Αιγαίου βρέχει με τρυφερότητα τη χρυσαφένια άμμο, χαρίζοντας στους τουρίστες ένα θέαμα γνήσιας ομορφιάς της φύσης.

Αχλαδιές (Custom)
Αχλαδιές: Αποτελούν τουριστικό θέρετρο και πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Κουκουναριές (Custom)
Κουκουναριές: Από τις πιο όμορφες παραλίες, η οποία διαθέτει πολλά beach bar και δίνει τη δυνατότητα ενασχόλησης με παραθαλάσσιες δραστηριότητες.

Μπανάνα (Custom)
Μπανάνα: Είναι η πιο ήσυχη και παράλληλα η μοναδική παραλία γυμνιστών.

Ασέληνος (Custom)
Ασέληνος: Εάν θέλετε μία πολύ ήσυχη και όχι τόσο τουριστική παραλία, η Ασέληνος είναι αυτό που ψάχνετε.

λαλαρια

Λαλάρια: Η must εμπειρία που πρέπει να πάρει κάποιος πηγαίνοντας στο νησί της Σκιάθου. Τοπία από τα λίγα, όπου το μάτι χάνεται ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Διαμονή

‘Οσον αφορά τη διαμονή σας στη Σκιάθο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Το νησί διαθέτει ξενοδοχεία, δωμάτια, διαμερίσματα, καθώς και κάμπινγκ για τους λάτρεις της φύσης.

Θαλάσσιες Δραστηριότητες

√ Jet Ski, windsurfing, αλεξίπτωτο, κουλούρες, καταδύσεις

√ Τένις κλαμπ

√ Βόλτες με πλοίο

√ Ιππασία

Διασκέδαση

Admiral Benbow: Πρόκειται για ατμοσφαιρική παμπ, με σόουλ μουσική και με μία πληθώρα από μπύρες.

Κένταυρος: Ένα μπαρ υπό τους ήχους της jazz και rock μουσικής. Μένει ανοιχτό μέχρι αργά τη νύχτα και βρίσκεται κοντά στο Admiral Benbow που αναφέραμε παραπάνω.

Slip Inn: Μπαρ με εκπληκτικά κοκτέιλ και με μια ιδιαίτερη αισθητική. Διαθέτει μαξιλάρια και σκαλάκια αντί για σκαμπό και βρίσκεται στο παλιό λιμάνι.

Cassablanca: Ένα ιδιαίτερα άνετο μπαρ, όπου επικρατεί μία ρομαντική ατμόσφαιρατα.

Rock n roll: Μπαρ με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, για εναλλακτικά ακούσματα. Το 2004 βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα μπαρ στην Ευρώπη και βρίσκεται στο παλιό λιμάνι.

Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάστε τα εξής τοπικα φαγητά:

√ Κακαβιά Σκιάθου (πατάτες φούρνου με ψάρια)

√ Χαϊμαλιά Σκιαθίτικα (παραδοσιακό γλυκό γάμου με καρύδια και μέλι)

√ Πεσκανδρίτσα Στιφάδο Σκιάθου (ψάρι με κρεμμυδάκια)

√ Χταπόδι με Μους φάβας

√ Καραβίδες με Λαχανικά (τοπική συνταγή με ψάρια και χοντροκομμένα λαχανικά)

Τοπικές λιχουδιές

√ Άσπρο (γλυκό του κουταλιού με ασπρισμένα αμύγδαλα)

√ Αμυγδαλωτά

√ Χορτόπιτα με παραδοσιακό φύλλο

√ Μαρμελάδες

√ Σκιαθίτικο κρασί, τσίπουρο και λικέρ

Εστιατόρια

Elia’s Restaurant: Εστιατόριο με μοντέρνα ελληνική κουζίνα, το οποίο θεωρείται must για τους γευσιγνώστες.

Carnayo: Gourmet και υψηλής αισθητικής εστιατόριο, το οποίο ειδικεύεται στη μεσογειακή κουζίνα που συνοδεύεται υπό τους ήχους χαλαρής μουσικής.

Καναπίτσα: Ταβέρνα που σερβίρει ελαφριά, εύγεστα γεύματα. Εντύπωση προκαλούν οι πέτρινοι τοίχοι, ενώ να σημειωθεί ότι η πρόσβαση είναι εφικτή και μέσω των θαλάσσιων ταξί.

Ψώνια και αγορές

skiathos1 (Custom)
Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, στην οδό Παπαδιαμάντη. Εκεί θα βρείτε ρούχα, αναμνηστικά, κοσμήματα και ό,τι άλλο ψάχνετε. Αν θέλετε να πάρετε κάτι πολύ τοπικό, θα πρέπει να μεταβείτε στο μοναστήρι Ευαγγελίστρια και να αγοράσετε κάποια από τα κρασιά που φτιάχνουν οι μοναχοί.
Έτοιμοι να σαλπάρουμε για Σκιάθο;

Της Κωνσταντίνας Παϊταρίδου

Related posts

Τα 12 καλύτερα ελληνικά νησιά για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Αναστάσης Δαφνής

Λουτρά Πόζαρ: Ζεστή βουτιά στα θεραπευτικά νερά της Πέλλας

Αναστάσης Δαφνής

Κίνα: Ένας ερευνητικός σταθμός 3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου