Συνέντευξη: Μάριος Ιορδάνου

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Μάριος Ιορδάνου

Δε φοβάμαι το πριν, δεν ελπίζω στο μετά, είμαι τώρα, εδώ, ζωντανός και ελεύθερος

Μια παράσταση που συνδυάζει την αφήγηση με το σωματοποιημένο θέατρο.

Αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων από τα μεγαλύτερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη με κεντρικό κορμό την «Ασκητική», παρουσιάζει ο Μάριος Ιορδάνου από τη Δευτέρα 17 έως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου  στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας,  στο πλαίσιο της εβδομάδας μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη. Τολμηρή απόφαση εν ετη 2014 ή όχι;

«Είναι μία παράσταση που σήμερα αφορά, οσους επιθυμούν τροφή για σκέψη. Όσους θέλουν κι έχουν ανάγκη να ακούσουν ένα διαφορετικό λόγο, τον αιρετικό λόγο του Νίκου Καζαντζάκη. Ένα λόγο χωρίς σύνορα, χωρίς πατρίδα, πανανθρώπινο».

)

Ένα αφιέρωμα με ποικιλία εκδηλώσεων, θα μας τις αναφέρετε;

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παράσταση “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…”, την οποία σκηνοθετώ. Το έργο αυτό ανέβηκε πριν από λίγο καιρό στο Βερολίνο στα γερμανικά και αγκαλιάστηκε από τους Γερμανούς. Στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας υπό την αιγίδα των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Δήμου Πεντέλης, η παράσταση θα ανέβει στη γλώσσα του Νίκου Καζαντζάκη. Ο κόσμος θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει από κοντά σπάνια χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, καθώς και να παρακολουθήσει σε πρώτη προβολή τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία μου «Το μυστικό του Θησέα»,  που είναι εμπνευσμένη από την Ασκητική. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ανάγνωση του αριστουργηματικού παιδικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσσού» σε παιδιά από εμένα και τη Σοφία Καζαντζιάν, η οποία είναι και η χορογράφος της παράστασης.

Αν δεν υπήρχε ο Καζαντζάκης, θα ήταν φτωχότερη η κληρονομιά μας;

Ο λόγος, οι λέξεις είναι σκέψεις. Εάν, λοιπόν, δεν υπήρχε ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη, θα ήταν φτωχότερη η σκέψη μας.

Πρόσφατα έγινε πολύς λόγος για τα ‘πιστεύω’ του κυρίου Τσίπρα και εδώ μιλάμε για έναν συγγραφέα τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει άθεο.  Ποια η γνώμη σας για τα δυο πρόσωπα και την πίστη;

Δε με αφορούν οι πολιτικοί και η πολιτική τους. Απ’ όποιον χώρο κι αν προέρχονται. Δε με αφορούσαν ποτέ. Αντιθέτως, με αφορά και με συγκινεί ένας άνθρωπος, ένας φιλόσοφος, που αναζητούσε, έψαχνε εναγωνίως το Θεό του και τον βρήκε μέσα του. Όπως έλεγε και ο Νίτσε «αγαπώ αυτόν που δαμάζει το Θεό του, επειδή αγαπάει το Θεό του».

Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε γραμμένο σε τοίχους το «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, είμαι ελεύθερος»;

Δε φοβάμαι το πριν, δεν ελπίζω στο μετά, είμαι τώρα, εδώ, ζωντανός και ελεύθερος.

Υπάρχουν ευκαιρίες στην κρίση;  Είδαμε την ταινία σας σε διεθνή φεστιβάλ, ‘ταξιδέψατε’ τον Καζαντζάκη στο Βερολίνο..

Ποτέ σου μη ζητάς. Ποτέ σου μην περιμένεις. Κανέναν και τίποτα. Παίρνε. Η πρώτη μου ταινία «Gone with the sea» συμμετείχε επίσημα σε φεστιβάλ στο Χόλυγουντ και στο Λονδίνο και παίχτηκε για μήνες στο σινεμά. Η παράσταση «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…» που σκηνοθετώ ανέβηκε στο Βερολίνο και τώρα στην Εβδομάδα μνήμης και τιμής για το Νίκο Καζαντζάκη. Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες στην κρίση;

Σχεδιάζετε επόμενα βήματα ή είστε «ανοιχτός» σε όσα έρθουν;

Είμαι «ανοιχτός» σχεδιάζοντας τα δικά μου βήματα.

Μάριος Ιορδάνου

Ο Μάριος Ιορδάνου, εμπνευστής της ιδέας, πρωτοπαρουσίασε το έργο με τεράστια επιτυχία στο Griechische Kulturstiftung στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνδιοργάνωση των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Παλλάδιον και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

INFO

Η εβδομάδα μνήμης και τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη, που θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 17 έως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, εκτός από τη θεατρική παράσταση «Δε φοβάμαι, δεν ελπίζω. Είμαι..» περιλαμβάνει έκθεση με αντικείμενα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Το μυστικό του Θησέα» του Μάριου Ιορδάνου, που ολοκληρώθηκε αυτήν την περίοδο με αναφορά στο Μύθο του Θησέα μέσα από την Ασκητική και ανάγνωση σε παιδιά του αριστουργηματικού παιδικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσσού» από τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr: