Θα πρέπει τα συναισθήματα να διδάσκονται στα σχολεία;

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

 

Ενώ η σημασία της συναισθηματικής εκπαίδευσης είναι αναγνωρισμένη, γιατί παραμένει αποκομμένη από τις μαθητικές τάξεις;

 

Ποιος σας δίδαξε πώς να εντοπίζετε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, πώς να τα αναγνωρίζετε όταν τα νιώθατε και πώς να προχωρήσετε αφού τα έχετε νιώσει; Για πολλούς ενήλικες, η απάντηση είναι: κανείς.

Αν και το εσωτερικό μας καθρέφτισμα δεν ήταν κάτι που μας έμαθαν στο σχολείο, είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει, υποστηρίζει ένας αριθμός ερευνητών. Εκείνοι πιστεύουν ότι οι συναισθηματικές δεξιότητες πρέπει να καταταχθούν ψηλά στην εκπαίδευση των παιδιών, όπως τα μαθηματικά, η ιστορία και η επιστήμη.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διδάξουμε τα συναισθήματα στα σχολεία; Ένα από τα πιο γνωστά σχολικά προγράμματα για τη διδασκαλία σχετικά με τα συναισθήματα έχει αναπτυχθεί το 2005 από το Κέντρο για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη του Πανεπιστημίου Yale. Το πολυετές πρόγραμμα χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 1.000 σχολεία στις ΗΠΑ και είναι βασισμένο στους παρακάτω πέντε στόχους:

  1. Την αναγνώριση (recognizing) των συναισθημάτων στον εαυτό και στους άλλους
  2. Την κατανόηση (understanding) των αιτιών και των συνεπειών των συναισθημάτων
  3. Την επισήμανση (labeling)των συναισθηματικών εμπειριών με ένα ακριβές και ποικίλο λεξιλόγιο
  4. Και την έκφραση (expressing) και ρύθμιση (regulating) των συναισθημάτων με τρόπους που προάγουν την ανάπτυξη. Οι ερευνητές στο Κέντρο για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη στο Yale έχουν βρει ότι τα σχολεία που εφαρμόζουν αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζουν λιγότερα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, περισσότερη μαθητική ηγεσία και υψηλότερους βαθμούς. Πρακτικά, παρόλο που ο θυμός βιώνεται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους, «αυτό που βρίσκεται πίσω από το θυμό είναι το ίδιο. Η αδικία».

«Το θέμα που κρύβεται πίσω από την απογοήτευση είναι μια ανικανοποίητη προσδοκία. Το θέμα που κρύβεται πίσω από την απογοήτευση είναι ότι αισθάνεστε αποκλεισμένοι από το δρόμο σας προς το στόχο. Ο εντοπισμός του κάθε θέματος μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να δει και να κατανοήσει τη θέση του», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.