Backstage24.gr
Celebrities Συνεντεύξεις

Θωμάς Λάμπουρας: Ο executive chef του Corfu Palace αποκαλύπτεται στο bs24.gr

Η επιτυχία ενός εστιατορίου αποτελεί μείγμα εξαιρετικού μαγειρέματος, ευφάνταστων ιδεών και σεβασμού των συστατικών. Εάν αναζητάτε μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για δείπνο, τότε το εστιατόριο Scheria είναι το κατάλληλο μέρος. 

Ο executive chef του Corfu Palace, Θωμάς Λάμπουρας, θέτει ως κύρια προτεραιότητά του τη μοναδική γεύση και την ιδιαίτερη υφή του κάθε πιάτου που δημιουργεί. Προσωπική του δέσμευση αποτελεί η αξία, ποιότητα και δημιουργική κουζίνα. Εφαρμόζει μία ιδιαίτερη γαστρονομική φιλοσοφία η οποία πηγάζει από την μεσογειακή κουζίνα και βασίζεται στη κλασική γαλλική κουζίνα.

Είστε αυτό που λέμε μάγειρας από κούνια;

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μου εμπειρία με την μαγειρική έγινε γύρω στα δεκαέξι μου. Καλοκαίρι του 1991 ξεκίνησα δουλεία ( ένα χαρτζιλίκι στην ουσία )στο Corfu Hilton.Ήταν οι εποχές που το να πας να εργασθείς σε μία κουζίνα (σαν ανειδίκευτος )ήταν κάτι πολύ εύκολο. Το επάγγελμα της μαγειρικής δεν είχε ακόμη την λάμψη που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση για βοηθητικό προσωπικό ήταν μεγάλη.

Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα;

Παρ όλο που ο πατέρας μου έκανε αυτό το επάγγελμα και μάλιστα ήταν γνώστης και αποδεκτός απ όλους τους συναδέλφους του για τις μαγειρικές του ικανότητες δεν προσπάθησε ποτέ να μου μεταδώσει το μικρόβιο της μαγειρικής .Αντίθετα όταν μεσημέρι την ώρα του φαγητού τους ανακοίνωσα ότι δεν θέλω να δώσω πανελλήνιες(είχα σαν στόχο την γεωπονική σχολή) και θα πάω σε μία σχολή μαγειρικής εκείνος προσπάθησε να με αποτρέψει αναφέροντας ένα σωρό αρνητικά για τη δουλειά αυτή. Αλλά εγώ ήμουν ανένδοτος. Είχα πάρει την απόφαση μου!στην δική μου ζυγαριά (στη ζυγαριά της καρδιάς μου) δεν υπήρχαν αρνητικά. Η ορθοστασία, οι πόνοι στη μέση, ότι οι άλλοι θα διασκεδάζουν κ εσύ θα πρέπει να εργάζεσαι και τόσα άλλα… απλά για μένα δεν υπήρχαν.

Η γνώση σε κάνει σεφ ή το «ταλέντο»;

Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν αλλά όχι όλοι να γίνουν chef. Δεν φτάνει μόνο το ταλέντο για να γίνεις chef αλλά και η κατάλληλη γνώση. Η μαγειρική είναι τέχνη και όπως όλες τις τέχνες πρώτα τις αγαπάς μετά τις διδάσκεσαι και στο τέλος τις βελτιώνεις ανάλογα με το ταλέντο και τις επιρροές που έχεις. Ίσως να είναι η μοναδική τέχνη που συνδυάζει και τις πέντε αισθήσεις ταυτόχρονα και αυτό για μένα την κάνει ξεχωριστή. Μόλις τελείωσα το λύκειο πήγα Αθήνα σε μια σχολή μαγειρικής και παράλληλα εργαζόμουν στο intercontinental. Καλοκαίρι Κέρκυρα Corfu Hilton μετά στρατιωτικό και το 1997 πάω σο Corfu Palace. Chef εκείνη την εποχή ήταν στο ξενοδοχείο ο Ελβετός Πέτρος Μπούζερ. Η χαρά μου ήταν μεγάλη, μιλάμε για το ξενοδοχείο με την καλύτερη και την ποιο καλά οργανωμένη κουζίνα στην Κέρκυρα. Στο Corfu Palace εργαζόμουν σεζόν και τους χειμώνες πήγαινα στην Ελβετία σε ένα εστιατόριο που έφτασε τα δύο αστέρια Michelin με chef τον Adolf Bokbergen. Πραγματικά τεράστια εμπειρία για μένα αν φανταστεί κανείς (μιλάμε για το 1998-99)τα υλικά που υπήρχαν εκεί στην Ελλάδα ήταν είδη υπερπολυτελείας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το τι κάνετε στο Corfu Palace;

Το 2005 μου έγινε πρόταση να αναλάβω την κουζίνα του Corfu Palace.Από τότε μέχρι και σήμερα προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερο μας εαυτό έτσι ώστε να μείνουν οι πελάτες μας ικανοποιημένοι. Έκτος από το καθημερινό Menu το ξενοδοχείο διαθέτει δύο Α la Carte εστιατόρια και είναι σε θέση να εξυπηρετήσει δεξιώσεις εντός και εκτός του χώρου.

Θεωρείται πιο δύσκολους πελάτες τους Έλληνες ή τους ξένους

Λόγο της θέσης του ξενοδοχείου οι πελάτες που γευματίζουν στα εστιατόρια μας είναι διαφόρων εθνικοτήτων .Αυτό είναι μία πρόκληση για μένα όσον αφορά τη σύνθεση των μενού. Η φιλοσοφία μου πάνω σε αυτό είναι να υπάρχει στο πιάτο η «καθαρή γεύση» δηλαδή να καταλαβαίνει ο πελάτης τι είναι αυτό που τρώει. Αν το κάνεις αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσεις και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Με γνώμονα λοιπόν τα ποιοτικά υλικά, τις βάσεις της Γαλλικής κουζίνας τα μεσογειακά προϊόντα, και την αγάπη για αυτή τη τέχνη «την τέχνη των πέντε αισθήσεων» που επέλεξα να υπηρετήσω είναι τα θεμέλια που στηρίζετε η κουζίνα του Corfu Palace.

Συνέντευξη στον Αναστάσιο Ε. Δαφνή 

Related posts

Κατερίνα Καινούργιου: Λίγο πριν πάει στο «Epsilon» βολτάρει!

Αναστάσης Δαφνής

Η Meg Ryan γέρασε ΠΟΛΥ! – (φωτο)

supervisor

Λιάγκας-Σκορδά: Να γιατί αφήνουν τους paparazzi να φωτογραφίζουν τα παιδιά τους –

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου