Το «μπέρδεμα» της Ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας…

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

«Είμαστε μια δεμένη οικογένεια»  Διευκρίνηση και απειλή μαζί…

Γεμάτη η Ελλάδα από «δεμένες» οικογένειες από “παιδιά”  20,30,40,50, και άνω χρονών που συμβιώνουν συναισθηματικά και κυριολεκτικά σε κάποιο διαμέρισμα της ίδιας, ιδιόκτητης πολυκατοικίας, με κάτοχο την οικογένεια καταγωγής τους. Στη σημερινή Ελλάδα, οι γονείς της «καλής» οικογένειας διατηρούν τρόπους εκπαίδευσης και συμπεριφοράς που ευνουχίζουν την συναισθηματική ωριμότητα των παιδιών. Μέσα στο πλαίσιο της υπερβολικής προστασίας και προσφοράς, αρνούνται να τα αφήσουν να εξελιχθούν και να αναλάβουν τον εαυτό τους.

Η αυτονόμηση αποκλείεται ως δυνατότητα. Κανένας από αυτή την οικογένεια δεν είναι έτοιμος-ώριμος να αποχωριστεί κανέναν. Όσο πιο αδύναμα καθιστούν οι γονείς τα μικρότερα ηλικιακά μέλη της οικογένειας, τόσο πιο «δεμένη» και «καλή» την αντιλαμβάνονται.

«Παιδιά» που αρνούνται να συσχετισθούν αυθεντικά με τους γονείς τους, επιλέγοντας την υποκριτική δοσοληψία υλικών αγαθών, ως προκάλυμμα της σιωπηλής και άρρητης συμφωνίας του αμοιβαίου ψυχικού βολέματος.

«Νέοι» που αρνούνται να γίνουν υγιείς ενήλικες κατακλεισμένοι από φοβίες και φόβους, που ποτέ δεν είχαν καν την ευκαιρία να έρθουν αντιμέτωποι με αυτούς. Παιδιά που επιλέγουν να συμβιώνουν με τους γονείς τους, κυριολεκτικά ή συναισθηματικά μέχρι ιδιαίτερα μεγάλες ηλικίες. Ακόμα κι όταν αποκτούν σύζυγο, η συναισθηματική τους εξάρτηση τους δυσκολεύει βαθύτατα να επενδύσουν στην καινούργια.

Γονείς, που δεν καλύπτονται από την συναισθηματική παρουσία του συζύγου, και έτσι προβάλλουν στα παιδιά τους υποσυνείδητα ή όχι, την δική τους ανάγκη, ως επιθυμία των παιδιών τους. Ανάγκη και ταυτόχρονα επιθυμία, που την βαφτίζουν «αγάπη». “Μας έχει ανάγκη το παιδί μας ακόμα, μας λατρεύει το παιδί.Δεν θέλει να φύγει από κοντά μας.”

Με τον παραπάνω τρόπο, δυστυχισμένοι και ανώριμοι γονείς κατασκευάζουν δυστυχισμένα και ανώριμα παιδιά, που με την σειρά τους-αν δεν σπάσουν την αλυσίδα αναπαράγουν με τα δικά τους παιδιά τον κύκλο του εγκλεισμού στην συναισθηματική και όχι μόνο ανωριμότητα.

Πώς όμως ένα παιδί που έμαθε να επιλέγει ως «φίλο» τον πατέρα ή την μητέρα του μπορεί να αποφασίσει να αποκτήσει εραστή και σύντροφο όταν έρθει η εποχή γι ‘αυτο;

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.