Backstage24.gr
Lifestyle

To sms μας…τελείωσε!

Τι ήταν αυτό που έφερε το… τέλος;

Πλέον αφού οι περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, όλες οι μεγάλες εταιρίες επενδύουν σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως τo WhatsApp, το Viber, το Messenger και το iMessage, που έχουν πάρει για τα καλά την θέση του SMS.

Oι νέες αυτές υπηρεσίες μετατρέπονται με τη σειρά τους σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναλαμβάνουν τον ρόλο των «ψηφιακών γραμματέων» κάνοντας τα πάντα για λογαριασμό των χρηστών.

Τα τελευταία χρόνια τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες μέσω των συγκεκριμένων εφαρμογών είναι όλο και περισσότερα: βιντεοκλήσεις, ανταλλαγή αρχείων, αποστολή θέσης είναι μερικές από τις λειτουργίες που καθιστούν τα SMS απαρχαιωμένα, ενώ πρόσφατα στο Messenger του Facebook προστέθηκε ακόμα και η δυνατότητα να παίξει κανείς σκάκι σε περιβάλλον chat!

Εκτός από την επικοινωνίαμε άλλους χρήστες, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει εξαγοράσει και τη δημοφιλή εφαρμογή WhatsΑpp, προσπαθώντας να καθιερώσει την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων για πολλές ακόμα υπηρεσίες.

Μέσω τεχνητής νοημοσύνης η εφαρμογή του Facebook θα μπορεί με ένα απλό μήνυμα του χρήστη να απαντά σε ερωτήσεις, να κάνει online αγορές, κρατήσεις σε εστιατόρια και θεάματα και να στέλνει δώρα σε φίλους που γιορτάζουν, τα οποία μάλιστα η ίδια θα διαλέγει και θα στέλνει στη σωστή διεύθυνση!

Εν τω μεταξύ η δημοφιλέστερη εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων στην Κίνα, το WeChat με 650 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, παρέχει την υπηρεσία WeChat Pay, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται πληρωμές και διαδικτυακές αγορές.

SMS

Χρήστες

Νούμερο 1 εφαρμογή instant messaging είναι το WhatsΑpp με 900 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες (μ.ε.χ.), ακολουθούμενη από το Messenger (800 εκατομμύρια μ.ε.χ.) και το Viber (700 εκατομμύρια μ.ε.χ.), ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η υπηρεσία iMessage που προσφέρεται στις φορητές συσκευές της Apple.

Το 2012 έκανε την εμφάνισή της στην Ελβετία η υπηρεσία Threema (3,5 εκατομμύρια χρήστες το 2015, κυρίως γερμανόφωνοι), η οποία υπόσχεται ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κωδικοποίησής τους. Σε εργασιακά περιβάλλοντα φαίνεται ότι για την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων καθιερώνεται η πλατφόρμα Slack, η οποία έχει αυτήν τη στιγμή 2 εκατομμύρια ενεργούς ημερήσιους χρήστες και χρησιμοποιείται ακόμα και μεταξύ των ερευνητών σε εργαστήρια της NASA. Μάλιστα η Slack επένδυσε πρόσφατα 80 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες για τη δημιουργία εφαρμογών που θα τρέχουν με τη βοήθεια bots (τεχνητή νοημοσύνη) -πάντα σε περιβάλλον chat- εκτελώντας διάφορες λειτουργίες: από την περίληψη των συζητήσεων που έχασε ένας υπάλληλος μέχρι την παρουσίαση του φακέλου ενός πελάτη.

Παρά την επικράτηση των άμεσων μηνυμάτων, τα SMS, τα οποία πλέον δεν αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων στις εταιρείες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε κάθε κινητό, χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο, μόνο με μια τηλεφωνική σύνδεση. Το πρώτο γραπτό μήνυμα (SMS) εστάλη το 1995 στη Γερμανία και για αρκετά χρόνια έκτοτε, έως που έξαναν τα smartphones την εμφάνιση τους ήταν η δημοφιλέστερη μορφή επικοινωνίας.

Ο αριθμός των SMS που αποστέλλονται παγκοσμίως έχει μειωθεί δραματικά, από τα 59 δισεκατομμύρια μηνύματα που πληκτρολογήθηκαν το 2012 σε μόλις 22,5 δισεκατομμύρια δύο χρόνια αργότερα. «Αυτοί που χρησιμοποιούν ακόμη τα SMS είναι κυρίως χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνοι που έχουν συνηθίσει. Νομίζω ότι αυτοί θα συνεχίσουν να στέλνουν SMS γιατί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνηθίσουν σε κάτι άλλο», ανέφερε ο συντάκτης του περιοδικού υπολογιστών C’t, Ντάνιελ Μπέργκερ.

Related posts

Ελευθερία Ελευθερίου: Για πρώτη φορά μπροστά σε κάμερες μαζί με τον σύντροφο της! (ΒΙΝΤΕΟ)

editor

Σας θυμίζει κάποια τα κοριτσάκι της φωτογραφίας; – (φωτο)

Αναστάσης Δαφνής

Τι δώρο έκανε η Τσαβαλιά στο Σεφερλή; – (φωτο)

Αναστάσης Δαφνής

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live