Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία…χτίζουμε

Δημοσιεύθηκε στις | Κατηγορία: Ψυχολογία, ψυχολογικά

Μέγεθος κειμένου: α+ α-

Ένα νέο κύκλο επικοινωνίας με τα παιδιά μας!

Τα σχολεία ξεκίνησαν, μια καινούργια καθημερινότητα ξεκινά, με υποχρεώσεις, καθήκοντα, ευθύνες, αλλά και νέα και εποικοδομητικά ερεθίσματα, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για όλη την οικογένεια,εάν το διαχειριστούμε σωστά.

Κάθε σχολική βαθμίδα, πέρα από το καθαρά ακαδημαϊκό και γνωστικό κομμάτι, που προσφέρει στον κάθε μαθητή ξεχωριστά, εμπεριέχει και ένα σημαντικό μέρος την ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης. Σε καθεμιά επαφή, που προστίθεται έξω από την οικογένεια, εάνεμείς οι γονείς, την διαχειριστούμε σωστά, αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό σχολείο  για την συμπεριφοριστική ανάπτυξη του παιδιού μας, μέσα από την οποία χτίζονται μεγάλα κομμάτια της αυτοεικόνας τους, του αυτοσεβασμού, και της αυτοπεποίθησης του παιδιού μας.        

Το «κλειδί» για να αρχίσουμε εμείς οι γονείς να χτίζουμε αυτό το οικοδόμημα, είναι η επικοινωνία. Το ξεκίνημα του σχολείου, λοιπόν, δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί για μας μόνο, διδακτικές ώρες, φροντιστήρια και ακαδημαϊκές επιδόσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να μας κινητοποιεί να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο επικοινωνίας με τα παιδιά μας, όσον αφορά το κοινωνικό τους κομμάτι μέσα στο σχολείο. Αυτό δεν αφορά μόνο τους δασκάλους και δεν αποτελεί αναπόσπαστό κομμάτι από την οικογενειακή μας ζωή.

Ρωτήστε το παιδί σας, καθημερινά, πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο. Ποια ήταν η ομορφότερη του στιγμή, και ποια η χειρότερή του. Πώς θα μπορούσε να βελτιώσει κάποια συμπεριφορά του, που δεν του άρεσε. Μάθετε στο παιδί σας να παρατηρεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές, πριν ομαδοποιηθεί, και αναπτύξτε του έτσι , σιγά σιγά και βήμα βήμα την κριτική του σκέψη. Μάθετε του, πώς πρέπει να αντιδρά σε κάτι που τον κάνει να νιώθει αμήχανα ή άβολα. Ενημερώστε το, για όποιους κινδύνους έχετε εντοπίσει , στο συγκεκριμένο σχολείο του παιδιού σας.

Αναπτύσσοντας, μια τέτοια είδους επικοινωνία μετα παιδιά σας, πρώτον δείχνετε πραγματικό ενδιαφέρον για τη συναισθηματική υγεία των παιδιών σας, δεύτερον τα παιδιά σας νιώθουν ασφάλεια, και τρίτον και σημαντικότερο, τα παιδιά έχουν ανθρώπους να μιλήσουν, γιατί νιώθουν ότι οι γονείς τους τους, τούς προσφέρουν ποιοτικό χρόνο και εύστοχη επικοινωνία.

Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ΒΑ-ΜΑ στη Συμβουλευτική
[email protected]

Όπου και αν βρίσκεσαι, ο,τι κι αν κάνεις, αποθήκευσε στην μνήμη του κινητού σου τους τηλεφωνικούς αριθμούς και το email του Backstage24.gr και στείλε μας την φωτογραφία, το βίντεο, το μήνυμά σου, την καταγγελία, τις παρατηρήσεις σου, για να δείξεις και να πεις αυτό που θέλεις.

Τηλ. 6978996046

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το Backstage24.gr:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ! * Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζοκεφαλαία.

Το Backstage24.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.